A proč ne normálně? V hrnci, na plotně?
Protože hrnec! Je to velký. Kvůli používání soli a oleje, by se pak měl omýt. Zkrátka je to nepraktický. A ještě čekat, než se ohřeje to kvantum vody jak do akvárka. A taky protože receptů na vaření špaget v hrnci je tuna. Ale v mikrovlnce jen kilo. Ale fajn, ať jsem trochu objektivní, tak tady je postup, jak se to běžně dělává v nudnějších kuchyních :-).
Postup v hrnci
Tak třeba moje oblíbené špagety.
- Vezmu hrnec.
- Naleji do něho vodu, aby se špagety mohly vydovádět. Dává se až 10x více než špaget. Litr vody na 100 gramů špaget. Vodu si můžu předehřát už v rychlovarné konvici.
- Přidám sůl asi jako kdybych sypal na chleba (i kdybych dělal špagety na sladko).
- Přidám rostlinný olej, asi lžičku, zamíchám. Aby se nelepily. Někdo říká, že to není potřeba. Já to bez toho zatím nezkoušel.
- Zatopím tomu na sporáku co nejvíce.
- Až to začne vřít, tak to stáhnu tak, aby to spíš jen bublalo.
- Mrsknu tam pak špagety nastojato. Pokud to jde, tak to přikreji pokličkou. Jinak to přikreji až špagety změknou a sklouznou do hrnce.
- Teď to nechám asi 10 minut vařit a občas je promíchám, aby se nepřichytily ke dnu.
- Pak zcedím vodu přes pokličku nebo přes cedník nebo vytahám špagety děravou naběračkou.
Jako jde to, to jo. Ale je to jako jíst polévku vidličkou. Ale když bych chtěl vařit špagety častěji, tak bych chtěl něco efektivnějšího. Tak jsem zkusil mikrovlnku. Posuď sám, jestli to je lepší. Někomu třeba bude hrnec vyhovovat více. Vaření těstovin pro více lidí má smysl dělat v hrnci, i když v mikrovlnce s pořádnou mísou by to asi taky šlo.
Postup v mikrovlnce
Mně to v mikrovlnce prostě přijde jednodušší. Porce pro jednoho určitě. A taky nepoužívám olej. Nic totiž neovlivní. Špagety se nelepí. No hele, koukej:
- Použiji misku vhodnou do mikrovlnky a hodím do ní cca 80g špaget, které rozlomím na půl a halabala je rozprostřu.
- Přidám špetku soli.
- Zaleji to půl litrem vody (3 běžné skleničky) a trochu promíchám.
- Dám to do mikrovlnky na 75% výkonu (asi 700W). Ničím to nepřikrývám. Nechám to běžet 4 minuty. Pak to zamíchám.
- Bod 4 zopakuji ještě 2krát. Takže celkově se to vlní 12 minut. Možná se to ani nemusí míchat, ale já si to rád zkontroluji.
- Vodu z misky vyleji do dřezu a vidličkou podržím špagety, ať mi neutečou. Samozřejmě mohu použít i děravou naběračku nebo cedník, ale tím bych snížil BK :-).
Lepší, ne? A dole máš na to galerii.
Stejný postup aplikuji i na kolínka a jiné těstoviny. Mikrovlnka je po vaření lehce orosená. Nechám ji pak chvíli otevřenou a rychle vyschne díky teplu, které se v ní udělalo. Zkoušel jsem misku přikrývat celkově nebo i jen částečně, ale voda v ní začala hodně vřít a bylo to jak v pohádce „Hrnečku vař“, po které následovala pohádka „Bogánku utři“. Bylo s tím více starostí. Na webu najdeš pěkné nádoby, které jsou na vaření těstovin v mikrovlnce dělané a mají víčko s otvory. Třeba to někdy zkusím.
Vaření na více než 75% procent asi nemá význam. Miska byla zbytečně rozžhavená a špagety se neudělaly nijak významně dříve. Některé věci urychlit zkrátka nejde :-).